4 Kasım 2013 Pazartesi

Aile Ebeliği Nedir

Aile Ebeleri Geliyor

Sağlık bakanlığı yeni geliştirmekte olduğu projesi için ilk adımları atmaya başladı. Yeni projenin ana konusu oldukça başarılı olmakla beraber sağlık personeli ve aileler tarafından oldukça sevilecek bir uygulama.

Hazırlanmakta olan yeni uygulamaya göre şimdiki aile hekimleri gibi her aile için ayrı bir ebe uygulaması başlatılacak. Bu uygulama ile doğumlarda kullanılan sezaryen yönteminin üyeindirilmesi amaçlanıyor.

Türk Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan Sağlık Bakanlığı nın hazırlıklarına başladığı bu uygulamaya müjdeleyen ve açıklayan ilk kişi oldu.

Karahan’a göre yeni aile ebesi uygulaması ile ilk defa doğum yapacak anne adaylarının korkularını yenmelerini ve hem anne hemde bebek sağlığı için oldukça yararlı sonuçlar vereceğini düşünüyor.

Karhan yaptığı izahta şunları iletti ”Doğum sabır gerektirir. İlk kez doğum yapan bir kadın takriben 10 saati bulan bir süreçte doğururken önceden doğum yapmış bir kadın da 6-8 saat aralığında doğurur. Bu süreçte sabırla başında beklemek gerekir. Bu süreci bir hekimin beklemesini istemek haksızlık olur. Hekimlerin bir sürü uğraması gereken hasta var. Doğum korkususebebiyle kadınların birçoğu sezaryen yapmayı hekimden istiyor”

Yeni aile ebesi sistemine Türkiye’de bulunan 58 bin ebede pozitif bakıyor. Ayrı olarak üniversitedeki ebelik bölümlerinden mezun olan ebelerin artık hemşire olarak değil kendi mesleklerini yapması için bir sebep olunmuş olacak.

Bize görede aile hekimliği gibi aile ebeliği uygulamasıda başlatılmalı ve anne adaylarına daha teferruatlı ve sağlık bilgi verilerek gelecek nesillerimizin refahı sağlanmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder