1 Mart 2014 Cumartesi

Hangi Durumlarda Acil Farkı Alınır

Hangi vaziyetlerde acil hizmet karşılığında fiyat alınır. Hangi vaziyetlerde hastalar acile gidebilir. Sıhhat hizmetinde hastalar son vakitlerde fark ödemekte bu fark hangi birimlerde ve nasıl bir işleyişle uygulanıyor. Sıhhat hizmetini hangi hastanelerde ücret farkı alıyor. İşte bununla alakalı detaylar.

cil serviste mevzuata göre sosyal güvenlik dahilinde olsun veya olmasın hastanelerin acil servisinde rehabilitasyon olan hastalardan hiçbir ilave ücret alınmaması gerekirken, çoğu özel hastanede acil vaziyetin sona erdiğine ait taahhütname imza adılarak ilave ücret alınması yoğun yakıntılara sebep oluyor. Sosyal Güvenlik Müessesesi (SOSYAL GÜVENLİK KURUMU) yetkilileri, yakıntı edildiğinde, haksız alınan ilave fiyatın 10 katı meblağında ceza verdiklerini belirtiyorlar. Peki acile gittiğimizde para istenmesi gibi bir vaziyetle karşılaştığımızda ne yapmalı?

ACİLDE PARA ALINMAYACAK HALLER

Evvela ‘acil halin tanımı’na bir bakmak gerekiyor. Zira sizin acil tanımınızda hastanelerin acil tanımı bir olmayabilir.

Sıhhat Bakanlığı’nın “Acil Sıhhat Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması” konulu genelgesine göre;

1) Her ne boyutta olursa olsun travma olayları,

2) Acil servis müracaatları sonrası hastaneye yatışı yapılan olaylar,

3) Tıbbi müdahale uygulanan olaylar,

4) Müşahede altına alınan olaylar,

5) Başka bir sıhhat hizmet sunucusuna gönderilen veyahut başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen olaylar, acildir.


PEKİ YEŞİL ALAN NEDİR?
Acile müracaat eden ve yukarıda sayılan haller dışında kalan olaylar acil değildir ve “Yeşil Alan” hastası sayılır.



Acil servislere müracaat eden tüm hastaların ilk başvuruda acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması asaldır. Ancak yapılan kontrol neticeninde hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için 520.021 kodu ile tanımlanan “Yeşil Alan Muayenesi” kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri bitirdikten sonra yapılmalıdır. Başka bir deyişle, acil olarak hastaneye gittiğinizde doktor “Bu acil hasta değil” derse sizi yeşil alan hastası sayıyorlar ve önce devlet hastanesi ise 5 lira, özel sağlık kurumu ise 12 liralık kontrol parası ile ilaveten 3 liralık eczane ilaç parasını eczaneye gittiğinizde ödetiyorlar.

Tüm bunlara karşın fiyat istemesi halinde;

-Vakit kaybetmeden Şehir Sağlık Müdürlüğü’ne yakıntıda bulununuz.

-Eğer bir ödeme yapmışsanız, ödediğiniz bedelin makbuzunu da bu yakıntıya ilave ediniz.

-Sağlık kurumu bu bedeli geri ödemez ise hastanenin bulunduğu yerdeki İcra Müdürlüğü’ne müracaat ederek hastaneye icra takibi gönderiniz. Bu takibe bir doküman ilave etmenize gerek yoktur.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel bu konuda şöyle ikazlarda bulunuyor:



Acile daha girişte imza adılan taahhütname geçersizdir, acil halin sonra ermesinden sonra imza adılan taahhütname ise geçerlidir. Acil hal süresince yapılan tüm tedaviler bedavadır ve buraya kadar yapılan iş ve işlemler SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’ya fatura edilir. Acil halin bitmesinden sonrakilerin de ise hastanenin SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ile sözleşmesi varsa yüzde 200 oranında, hastanenin SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ile sözleşmesi yoksa hastanenin kendi ücretleri üzerinden fatura edilmesi gerekir. Şimdi, sizden acilde para istedikleri için önce SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’ya (Alo 170), sonra Sağlık Bakanlığı’na (Alo 184), en nihayetinde da faturasız-belgesiz para tahsil etmişlerse de Maliye’ye (Alo 189) vaziyeti deklarasyonun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder