13 Aralık 2013 Cuma

Vizit uygulamasında Yeni Dönem

Türkiye'nin ilk, Dünya'nın 3'üncü JCI (Joint Commission International) denklik vesikalı Nöropsikiyatri Hastanesi olanÜsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi, uyguladığı vizit modeliyle bir ilke imzalıyor. Multidisipliner anlayışla, değişik disiplinlerden oluşturulan kadro ile yapılan vizit uygulamasıyla hasta güvenliği standartlarını en üst düzeyde karşılıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropskiyatri Hastanesi, üstün kalite standartlarında tanı ve rehabilitasyon hizmeti verdiğini, bu hizmeti sunarken hasta güvenliği standartlarını en üst düzeyde karşıladığını geçen sene aldığı JCI Balite Dokümanıyla de kanıtlamıştı. Bu dokümanla Türkiye'nin ilk ve tek, Dünya'nın ise 3'üncü Nöropsikiyatri Hastanesi olma özelliğine sahip sağlık kurumu, bir hayli alandaki ilk uygulamalarıyla muvaffakiyet çıtasını yükseltiyor. Hastane, vizit uygulamasıyla yeni modeli tedavide sunuyor. Multidisipliner anlayışla hareket eden uzmanlar tedavide daha hızlı sona geliyor.

Model vizit uygulamasına ait bilgi veren NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Psikoterapi Hizmetleri Koordinatörü Uzm. Klnk. Psk. Yıldız Burkovik pazartesi günleri Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığında gerçekleştirilen viziti şöyle özetledi:

"Vizite Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın yanında, tüm kat hekimlerin, psikologların, farmakoloji uzmanın, konsültasyonlarda görevli dahiliye uzmanın, nöroloji uzmanın, başhemşirenin ve Üsküdar Üniversitesi Muayenehane Psikoloji Yüksek Lisans talebelerinin katılımıyla gerçekleşen bir uygulamadır.

Vizite sabah erken saatte başlıyor, her katta oturarak vizit yapıyoruz. Önce yatan hastanın yakıntısı ve uygulanan tedavi ve terapi biçimi, hekimi ve psikologu tarafından kurula aktarılıyor. Uygulanan testlerin neticeleri ve yapılan tüm tetkikler değerlendiriliyor ve ek tedavi olarak nelerin yapıldığı veyahut yapılabileceği tartışılıyor. Bu mertebelerin hemen peşinden müracaat eden çağırılıyor ve kendisinin anlatmak istedikleri dinleniyor, ardından konseyde nasıl bir süreç ile devam edilmesi gerektiğine karar veriliyor.

Etik savsaklamıyor

Vizitte konuşulan bilgiler hiçbir şartta dışarıya yansıtılmıyor. Gelen stajyerlerden de aynı hassasiyetle davranması isteniyor. Bunun için prosedür uygulanıyor. En ehemmiyetli olan etiğe uygunluk ve hasta hakkı. Bunu önem veriyor ve hastanın tedavi ekibine güvenmesini sağlıyoruz.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Azası Doç. Dr. Esra Sağlam tedavide hastanın kan düzeyinin önem verdiğini dile getiriyor ve şu bilgileri veriyor:

Vizite Farmakolog da katılıyor

"Vizitlere Nöroloji ve Dâhiliye Uzmanının yanı sıra Muayenehane Farmakoloji Uzmanı da katılmaktadır. İlaçların insan organizması üzerindeki tesirlerini ve insan vücudundaki sürecini inceleyen Muayenehane Farmakoloji biliminde uzmanlaşmış olan Muayenehane Farmakolog, ilaçların insanlar üzerindeki kullanımını tesir, yan etki, direnç gibi pek çok istikametten inceleyerek farmakoloji ilke ve yolların hastaya uygulanmasını sağlayarak, hastanın tedavisinden en uygun şekilde yararlanmasını sağlar.

Her hastanın ilaç kan düzeyi izleniyor

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi'nde, vizit esnasında değerlendirilen tetkikler arasında yalnızca burada yapılan psikotrop ilaçların ilaç kan düzeylerinin izlenmesi de vardır. Hastaların ilaç kan düzeyleri izlenerek kullanmakta oldukları ilaçlardan yeterince yararlanıp yararlanamadıkları doktoru ve Muayenehane Farmakoloji Uzmanı tarafından değerlendirilerek ilaç dozu ayarlamaları Tecrübe yanılma yolu yerine ilmi verilere dayanılarak hastaya özel olacak şekilde ayarlanır.

Uygun ilaç, doz ve vakit çok ehemmiyetli


İlaç kan düzeyindeki değişiklikler doz ayarlamasına karşın giderilemiyorsa, hasta rehabilitasyonuna cevap vermiyorsa, ilaca yan tesir gösteriyorsa bu vaziyette hastayı takip eden doktor ve Muayenehane Farmakoloji Uzmanı hastanın vaziyetini konsulte ederek, hastaya genetik yapısına uygun kişiye özel rehabilitasyon yapmak emeli ile hangi genetik testlerin yapılması gerektiğine karar verirler. Yapılan genetik testler neticeninde hastanın rehabilitasyonu kendi bünyesine uygun hale getirilir, böylelikle hastaya en uygun ilaç, en uygun dozda, en az yan tesir oluşturacak şekilde verilmiş olur."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder